Multifilm 1953


Op deze OmroepFoto : Filmen vanaf een beeldbuis was destijds de enige manier om een tv uitzending op te nemen…Telerecording
Filmen vanaf een beeldbuis was destijds de enige manier om een tv uitzending op te nemen…Telerecording

“Op dinsdag 16 september 1952 bracht televisie voor het eerst een reportage van de opening van de Staten-Generaal in Den Haag. De voorbereiding duurde een week en stond onder leiding van Wil van Vlerken.

Het personeel werd ondergebracht in Hotel De Apedans. De verbinding tussen Den Haag en Bussum werd door de PTT verzorgd.  Volgens het jaarverslag van de NTS was het reportage nummer 20. In het kader van de eerste Prinsjesdag waar televisie bij is, rijdt Arend Woudsma met zijn eigen motor naar Den Haag (iedereen ging in die tijd immers met eigen vervoer naar de klus) en parkeerde deze bij de reportagewagen. Gelukkig maar, want door een fout van het kledingverhuurbedrijf waren er geen zwarte schoenen voor hem. Met behulp van de politie  op zijn motor werden ze alsnog gehaald.

Zeer bijzonder is overigens dat de Philips Ford truck hiervoor tijdelijk werd geleend van het Philips-wagenpark. Helaas kan niemand dat meer vertellen Pas in 1953 mocht de NTS een eigen truck kopen een Ford, geen DAF helaas dus. En het was de eerste live reportage van regisseur Willy van Hemert. Een camera op het Binnenhof, twee in de Ridderzaal. Daar stond Leen Timp achter de camera. Tegenover de troon stond een camera bediend door Dick de Vlider.

Na afloop van de Troonrede heeft Arend Woudsma (hij was onderhoudsman )  het glas en lood raam open gemaakt in de Ridderzaal, zodat er toch nog een opname kon worden gemaakt van de vertrekkende koets. Het protocol verbood overigens de Troonrede te larderen met tussenshots. Wil  van Hemert (regie) begreep waarom: "Op de Vijverberg slaat een jongen, die op het tramhuisje geklommen was, een agent, die hem eraf wou trekken de pet van het hoofd, net op het moment dat de Troonrede de zegeningen van de democratie prijst. Je vingers jeuken, maar zwichten voor de verleiding zou het einde van je carrière betekenen.”

Maar heel bijzonder was de herhaling van dezelfde uitzending die avond. Ampex of telerecoding bestond nog niet…Met Multifilm werd de afspraak gemaakt, dat vanaf het scherm (de monitor was een omgebouwde Philips ontvanger) zou worden opgenomen. Op 16 mm film, die meteen daarna werd ontwikkeld en gemonteerd.  's Avonds kon de gewone werkende man toch kijken  naar de eerste opening van de Staten generaal op Televisie.

Jan de Vries Email : j.vries@versatel.nl

Reacties :

L.S,

Op de website van Omroepfoto.nl las ik een stuk over Telerecording uit 1952. Hierin staat dat Multifilm de opdracht kreeg om de opening van Staten-Generaal in Den Haag op te nemen. Vervolgens kwam die avond een herhaling van de live-uitzending die middag. Dit was zeker in die tijd zéér uniek te noemen. Voor mijn researchproject (logos en leaders) bij Beeld en Geluid heb ik enkele jaren geleden ook wat telerecording-fragmenten gezien. Dit waren beelden van de AVRO die haar 30-jarige bestaan vierde in 1953. Volgens mij is dit zover het enige (oudste) bewaarde telerecording opname.

Mijn vraag is iemand meer informatie heeft over telerecording in de beginjaren met Multifilm. Er is hier helaas weinig over bekend. Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Michel van Dijk Omroepers.nl

Permanente Link