Zoek OmroepFoto's
curl.function.php 001home | b_index.php

Camerarepetitie

- Vraag van Hylke

Op deze OmroepFoto :

Beste Collega’s,

Op de achterkant van deze foto staat: Camerarepetitie in TV Studio op het NOS Omroepkwartier te Hilversum.

Het is een uitgave van de afdeling P.R. van de NOS destijds. Welk programma dit was, wordt niet vermeld. Onderaan de foto meen ik toneelmeester Herman van Meeteren te herkennen. Daarboven opnameleider Ted Dellen en in de rode trui toneelmeester Tim Hueting.

Wie weet er meer van deze productie?

Bekijk reacties op FaceBook...

Reacties :

(Door Hylke:) Beste mensen,

Meerdere oud-collega’s kwamen met aanwijzingen, waarvoor dank!

Deze kreeg ik van Ted en Ab:
Opnameleider Ted Dellen:
Ik weet niet meer precies meer hoe de productie heette, maar het ging om een opera die geregisseerd werd door Wilhelmina Hoedeman. Wellicht heeft Roland de Groot het decor ontworpen en deed Jan Hesemans het licht. Ik denk ook dat Albert Kalse een van de cameramensen was.

Cameraman Ab Kalse:
Ik was bij deze productie cameraman. Volgens mij is dit een decorstuk van de opera Tijl Uilenspiegel die geregisseerd werd door Wilhelmina Hoedeman in studio 3 of 4.

Op de foto staat zij met lang haar en spijkerstof jurk. Op de vloer, zittend achter de camera, Joost Wouters. Het was een productie, waarbij veel fout ging met rook en specialeffecten wat werd verzorgd door Jim Muller. O.a. een zangeres die wegens rookeffecten onwel werd. Voor de rest kan ik mij er weinig van herinneren.

Door Wouter van Zuilekom:

De opera, waar je op doelt is naar mijn idee een bewerking van de opera Satyricon van Bruno Maderna - die overigens tijdens de opnamen op bezoek kwam.

Mijn herinnering:

Het was een enorm - meerdaags - spektakel waarin, veel eten gebruikt werd, dat in de transito in koelwagens was opgeslagen, maar toch wel begon te stinken -o.m. varkenskoppen.
De laatste scene, een orgie die op een echte orgie uitliep, ik herinner me uitspattingen, die ik zelfs hier niet ga opschrijven...
Inderdaad werd er in die scene een zangeres onwel omdat Ronald de Groot - onze onvolprezen, maar toch wel enigszins extravagante (sic) - decorontwerper, gekleurde rookpotten afstak, die hij van het leger had gekregen(?)

Terwijl de studio zich met rook vulde sloeg die zooi op de stembanden van een van de solisten, die volstrekt hysterisch werd en afgevoerd werd door onze - gretige -  brandwachten, die nu eindelijk es een keer iets te doen hadden. (Na de brand in Vitus - die toch behoorlijk was aangewakkerd door de stapels papier die de NTS-brandweer had opgeslagen ten bate van een goed doel - hadden zij nooit meer echt iets te doen gehad…).
De bewuste dame in kwestie werd naar het Artiestenkwartier afgevoerd onder kreten van die ene kleine blonde brandwacht: "Ze is nu van ons, ze is nu van ons..."
Eén en ander staat op mijn netvlies ingebrand.

Overigens ben ik bezig een website op te zetten met omroepverhalen. Mocht iemand daarmee willen helpen of ideeën hebben, mail me dan: wouter@orange.fr

Groet, Wouter.

Hoi Willem,
De foto is een match met deze deze kleurendia's.

Het is inderdaad een beestenboel, met ganzen en een ezeltje in de studio. En ook veel rook. Leuk om daar op Facebook de anekdotes over te lezen! (Hoewel ik denk dat een deel van die reacties gaan over Satyricon (in de serie Eigentijds, NOS), 6-4-1973, regie Wilhelmina Hoedeman met decor van Roland de Groot)

Deze Uilenspiegel-foto's zijn gemaakt op 22 februari 1977, en de productie is uitgezonden op 24-12-1978 door de NOS onder de titel 'Uilenspiegel'.
Volgens de beschrijving in de audiovisuele catalogus van NIBG is dit programma een samenstelling van de 4-delige serie 'Uilenspiegel' uit 1973 (regie Walter van der Kamp, decor Wim Bijmoer) en een nieuw deel onder regie van Wilhelmina Hoedeman met het Scapino ballet.
Maar, ik denk dat deze catalogus-beschrijving niet klopt en de twee identieke Uilenspiegel-producties op een of andere wijze verhaspeld zijn. Ik zal de volgende keer als in in Hilversum ben eens kijken hoe het zit en ik ben nu ook wel benieuwd wie het decor hiervoor heeft ontworpen.
Liselotte Doeswijk.