Zoek OmroepFoto's
curl.function.php 001home | b_index.php

Popgala 1973 Achter de Schermen

- Door Hylke Beerstra

Popgala 1973 Achter de Schermen

Pinkpop heeft de Stones. Maar tijdens het Popgala in1973 traden er ook een paar bandjes op. Dat was een legendarisch popfestival en een historisch moment in de geschiedenis van de Nederlandse televisie: Het Popgala in de Vliegermolen te Voorburg.

Voor het eerst in Nederland werd – op 9 en 10 maart 1973 – een tweedaags popfestival georganiseerd speciaal voor televisie. Drie en een half uur live popmuziek, dat op 16 maart 1973 werd uitgezonden. De bedenkers hiervan werden voor gek verklaard, maar met twaalf grote acts als The Who, The Eagles, Rory Gallagher, Colin Blunstone, Chi Coltrane, Slade, Argent, Supersister, Rod Stewart & The Faces and Ry Cooder werd het een enorm succes.

De meeste beeldbanden zijn helaas gewist, maar bij Beeld en Geluid vond men een paar jaar geleden nog wat restmateriaal. Daarvan is in 2013 een reconstructie op Cultura 24 uitgezonden. Bij toeval kreeg ik wat kopieën in handen. Voor het grootste gedeelte achtergrond informatie. Ik heb de beeldmonteur uitgehangen en daarvan op mijn manier een filmpje in elkaar geknutseld, waarvan de beeldkwaliteit helaas niet al te best is.

Ik heb het gemaakt voor alle oud collega’s, die er destijds rechtstreeks, zijdelings of belangstellend bij betrokken waren. Een kijkje achter de Schermen van Popgala 1973.


Popgala 1973 in Top 2000 a Go Go 2005

Op 29 december 2005 was er een item in het programma Top 2000 a Go Go over het Popgala met hoofdgeluidtechnicus Peter van Bronckhorst en zijn geluidschat.

Oud geluidtechnicus, Hans Chevalier en ik waren door Peter uitgenodigd om de opname bij te wonen. Peter lijkt sinds 1973 geen spat veranderd.

Hylke Beerstra