Zoek OmroepFoto's
curl.function.php 001home | b_index.php

Van Studio Irene rest slechts een plaquette


Op deze OmroepFoto : Een tv museum zat er helaas niet in
Een tv museum zat er helaas niet in

Studio Irene was een voormalig kerkgebouwtje in het centrum van Bussum aan de Kerkstraat 15.

Begin jaren 50 werd het door de Nederlandse Televisie Stichting ingericht als televisiestudio. Met een vloeroppervlak van ongeveer 100 vierkante meter was de studioruimte zeer beperkt. Later is er nog een kleine uitbouw gemaakt zodat er iets meer ruimte was voor decors.

Het kerkje was oorspronkelijk een militair tehuis (1914-1948). Vanuit Studio Irene werd op 2 oktober 1951 (20:15) het allereerste landelijke televisieprogramma in zwart/wit uitgezonden door de NTS.

Studio Irene werd op 6 april 1954 getroffen door een grote brand. Bij een decor-changement was een kwiklamp blijven hangen en daar was een gordijn tegenaan gekomen dat vervolgens vlam vatte. Na het herstel is het gebouw nog enkele jaren als studio gebruikt, hoewel (ook in Bussum) intussen ook de veel grotere Studio Vitus in gebruik was genomen (en in gebruik bleef tot 1971 toen ook hier brand uitbrak).

In 1971 verhuisden de studio-activiteiten meer en meer naar Hilversum. Studio Irene was in latere jaren in gebruik als opslag. Het gebouw is in de jaren 90 gesloopt om plaats te maken voor een filiaal van de ING Bank.

Bron : Wikipedia
Meer foto's